مقالات و پایان نامه ها درباره :بررسی شرایط رویشگاهی بادام کوهی در ذخیره گاه جنگلی کلم شهرستان بدره۹۳- فایل ... |
![]() |
شکوفه بادام را دم نموده و به عنوان مسهل برای اطفال میتوان استفاده کرد.
دم کرده پوست قهوهای رنگ مغز بادام بهترین دارو برای تسکین درد و التهاب مجاری تنفسی است.
روغن بادام خواب آور است و بی خوابی را از بین می برد.
مالیدن روغن بادام برروی پوست التهاب را رفع کرده و سوختگی را درمان میکند.
ریشه درخت بادام برای درمان انواع دردها مفید است و برای پاک کردن طحال، کلیه و دفع کرم رود به کار می رود.
۱-۶- جمع بندی و جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق
با توجه به گسترش رویشگاهی وسیع گونه بادام کوهی در کشور متاسفانه در ارتباط با بررسی رویشگاهی این گونه تحقیقات در داخل کشور اندک میباشد و بجز چند توده بادام کوهی در استانهای کرمان و چهارمحال بختیاری در دیگر مناطق مطالعه جامعی صورت نگرفته است. در استان ایلام گونه درختچهای بادام کوهی منطقه کلم شهرستان بدره به عنوان ذخیرهگاه از سوی سازمان جنگلها، مرتع و آبخیزداری کشور معرفی شده است که تاکنون هیچگونه مطالعهای در مورد بررسی خصوصیات رویشگاهی آن صورت نگرفته است. به همین دلیل و به منظور شناخت و کسب اطلاعات و نیز به دلیل اینکه این گونه از گونههایی با ارزش ژنتیکی و اقتصادی بالاست و رویشگاه آن در استان به عنوان ذخیرهگاه معرفی شده است، مطالعات در خصوص این گونه ضروری احساس شده و هدف این مطالعه نیز بررسی شرایط رویشگاهی گونه بادام کوهی ذخیرهگاه جنگلی کلم بدره میباشد.
فصل دوم
مروری بر ادبیات و پیشینه تحقیق
۲-۱- مرور منابع
۲-۱-۱- بررسی پژوهشهای انجام شده در داخل کشور
پیری (۱۳۹۱)، مطالعه شرایط رویشگاهی لرگ در دره لارت شهرستان بدره استان ایلام پرداخت عرصه تحت پوشش توده لرگ پس از ثبت موقعیت تمام پایه های لرگ در، آماربرداری صدرصد از مشخصه های کمی و کیفی انجام شد خاک منطقه دارای بافت رسی – لومی تا شنی – رسی – لومی با میانگین اسیدیته برابر ۳۴/۷ بوده است نتایج نشان داد که حداقل و حداکثر قطر پایه ها به ترتیب ۷ و ۹۱ سانتی متر بوده حداقل و حداکثر ارتفاع درختان بترتیب۵/۰ و۲۰ متر می باشد میانگین ارتفاع درختان به روش لوری ۳۴/۱۴ متر محاسبه گردید تجدید حیات درختان به طور متوسط برابر ۵/۷۷۰ اصله در هکتار و جنگل ناهمسال و نامنظم می باشد.
قربانی (۱۳۹۱)، بررسی برخی از خصوصیات اکولوژی گونه مورد را در سه ذخیره گاه جنگلی تنوره آبدانان، زرآب زرین آباد، و روستای مورد از توابع بخش چوار در استان ایلام پرداخت نتایج نشان داد که محدوده ارتفاعی مورد بین ۸۲۶ تا ۱۱۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا بوده و بیشترین پارامتر ارتفاع و قطر به ترتیب ۰۲/۳، ۸۸/۳ مربوط به ذخیره گاه زرین آباد از نظر پارامتر شادابی و تعداد زادآوری ذخیرگاه چوار اختلاف معنی داری نسبت به دو ذخیرگاه دیگر می باشد . خاک رویشگاه چوار سیلتی – لومی و دو رویشگاه دیگر رسی – لومی بوده . نتایج همبستگی بین متغیرها نشان داد که در هر سه رویشگاه بین قطر تاج و ارتفاع پایه ها همبستگی مثبت وجود دارد . در رویشگاه چوار زاداوری درختان با میزان کربن آلی و پتاسیم خاک دارای همبستگی مثبت و دررویشگاه آبدانان بین ارتفاع پایه ها و میزان اسیدیته خاک همبستگی منفی بسیار قوی وجود دارد .
گودرزی و همکاران (۱۳۹۱)، در تحقیقی تأثیر فیزیوگرافی و برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک را بر روی پراکنش گونه بادامک در چهار منطقه از استان مرکزی مورد مطالعه قرار دادند. در این پژوهش پس از جنگل گردشی و بررسی مقدماتی منطقه و با توجه به متغیرهایی مانند جهت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا و شیب اقدام به پیاده نمودن ۶۱ قطعه با بهره گرفتن از دستگاه GPS در چهار منطقه جلایر ساوه، نیمور محلات، جفتان تفرش و سرآبادان تفرش گردید. نتایج به دست آمده از آزمون تجزیه واریانس یک طرفه نشان داد که بیشترین ارتفاع از سطح دریا، شیب، آهک، هدایت الکتریکی و فسفر در منطقه نیمور محلات، بیشترین مقدار درصد شن و سطح مقطع تاج در هکتار در مناطق جلایر ساوه و سرآبادان تفرش، بیشترین تعداد درخت در هکتار در منطقه سرآبادان تفرش و کم ترین ارتفاع از سطح دریا و سیلت در منطقه جلایر ساوه وجود دارد. همچنین تحلیل مولفههای اصلی بیانگر آن است که همه مشخصههای رویشی در جهت مثبت محور اول پراکنده شده اند. منطقه جلایر ساوه بیش ترین همبستگی مثبت را با محور اول و نیمور محلات با محور دوم نشان میدهد. در ربع اول و در مناطق سرآبادان و جلایر ساوه درصد شن و ازت کل و در ربع دوم و در منطقه نیمور محلات ارتفاع از سطح دریا، شیب و فسفر و در ربع چهارم و در منطقه جفتان تفرش کربن آلی از مهم ترین عوامل تأثیرگذار بر پراکنش بادامک میباشند.
صیادی و همکاران (۱۳۹۱)، در مطالعه خود به بررسی اثر توپوگرافی و خصوصیات خاک بر خصوصیات کمی و کیفی بادام کوهی در ذخیرهگاه رحمت آباد شهرستان آبیک استان قزوین پرداختند. آماربرداری از پایههای بادام کوهی و ثبت مشخصات کمی و کیفی به صورت صد در صد انجام گرفت. مشخصههای مورد نظر از لحاظ جنگلشناسی شامل تعداد درختان، ارتفاع کامل، قطر متوسط تاج، قطر یقه (مجموع جستهای تشکیل دهنده تنه) و مشخصههای کیفی شامل فرم تنه، وضعیت شادابی و سلامت تاج، سلامت تنه، انحنا و پیچیدگی تنه مورد سنجش قرار گرفت. برداشت نمونههای خاک از عمق ۲۰-۰ سانتیمتری به صورت انتخابی، در نقاطی که وضعیت پوشش گیاهی و توپوگرافی به طور واضحی تغییر میکرد با در نظر گرفتن قطعه نمونههایی صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بین تعداد پایه در هکتار بادام و ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت اختلاف معنیداری وجود دارد. همچنین در این تحقیق معلوم شد که از بین خصوصیات فیزیکی خاک تنها درصد سنگریزه و درصد تخلخل با برخی از خصوصیات کمی بادام کوهی همبستگی دارد.
میرآزادی و همکاران (۱۳۹۱)، تحقیقی را در ارتباط با بررسی وضعیت رویشگاههای طبیعی درختچه مورد در استان لرستان و چگونگی حفاظت از آنها انجام دادند. هدف از پژوهش آنها بررسی رویشگاههای درختچه مورد در استان لرستان و بررسی میزان تخریب این رویشگاهها بود، به این منظور ۳۱ رویشگاه عمده این درختچه در استان لرستان شناسایی گردید و پس از مراجعه به این مناطق ویژگیهای رویشگاهی و خاکی آنها مورد اندازه گیری قرار گرفت، نتایج این تحقیق نشان داد که رویشگاههای مورد در استان لرستان به شدت تخریب یافته بوده و روند نزولی و قهقرایی طی می کنند، با توجه به نتایج به دست آمده این محققان آنچه بیش از هر عامل دیگری امروزه در زمینه حفظ منابع طبیعی به ویژه در سطح ملی میتواند تأثیرات مثبت داشته باشد، افزایش معرفت و آگاهی جامعه در زمینه منابع طبیعی و شناخت مسایل و مشکلات زیست محیطی است.
فیروزبخت و همکاران (۱۳۹۱)، مطالعهای را تحت عنوان ارزیابی و تعیین شرایط رویشگاهی بنه atlantica Pistacia در جنگلهای زاگرس مرکزی انجام دادند. در این تحقیق خصوصیات گیاه شناسی، اقلیمی، رویشگاهی، خاک شناسی، زمین شناسی، مورفولوژیک، فیزیولوژیک، جنگلشناسی و پوششهای همراه بنه در زاگرس مرکزی و ایران مورد بررسی و مطالعه قرارگرفت. همچنین اهمیت جنگلهای بنه در اکوسیستم زاگرس مورد نقد قرارگرفته و یکسری پیشنهادها برای حفظ جنگلهای بنه ارائه گردیده است.
توکلی نکو و همکاران (۱۳۹۰)، در بررسی رویشگاههای بادامک در استان قم دریافتند که تراکم درختچههای بادامک در دامنهها بیشتر است. از نظر ارتفاع، قطر تاج، مساحت تاج پوشش و مساحت تاج پوشش در واحد سطح، درختچههای موجود در درهها وضعیت بهتری داشتند و مقادیر آن برای دامنه بیشتر از یالها بود. از نظر رشد سالانه درختچهها، با اندازهگیری فاصله میان گرهها و محاسبه رشد طولی شاخه در سال جاری، بیشترین مقادیر در درهها و پس از آن در دامنهها و یالها مشاهده شد. همچنین جهت جغرافیایی نقش مهمی در پراکنش بادامک نشان داد، به طوری که بیشترین تراکم درختچهها در شیبهای جنوبی و شرقی و کمترین مقدار آن در شیبهای شمالی و غربی مشاهده گردید. همچنین از دیگر عوامل موثر بر پراکنش بادامک شرایط خاک و به ویژه بافت خاک بود که در مواردی که خاک با بافت متوسط تا سبک همراه با سنگریزه وجود داشت، تراکم درختچههای بادامک بیشترین مقدار بود.
رجبی نوفاب (۱۳۹۰)، در پایان نامه کارشناسی ارشد خود به برآورد ترسیب کربن در دو گیاه بادام کوهی و مو و بررسی امکان واسنجی مدلهای ترسیب کربن (مطالعه موردی ایستگاه حسین آباد استان فارس) پرداخت و نتایج وی نشان داد که مقدار کربن آلی ترسیب شده در خاک تحت درختچههای بادامکوهی و مو به ترتیب ۱/۳۵۴ و ۴/۲۲۷ تن در هکتار است. هدایت الکتریکی از مهمترین عوامل خاکی تأثیرگذار بر میزان کربن آلی خاک در درختچه بادام است در حالی که در گونه مو اسیدیته از جمله فاکتورهای مهم تأثیرگذار بر میزان ترسیب کربن است. همچنین بیان کردند که با توجه به نتایج این تحقیق، ضروری به نظر میرسد اقدامات لازم در جهت افزایش پتانسیل ترسیب کربن در عرصههای مختلف کشور انجام گیرد تا قدمی در راستای کاهش غلظت کربن در جو به منظور کاهش تغییر اقلیم برداشته شود.
روانبخش و همکاران (۱۳۸۹)، در مطالعه خود تحت عنوان بررسی کمی و کیفی ذخیرهگاه جنگلی ارس- شیرخشت اوشان در البرز مرکزی، نشان دادند که این توده دو تیپ جنگلی اصلی شیرخشت- ارس و شیر خشت – راناس دارد. گونههای این توده در اشکوب درختی شامل ارس، بنه، پلاخور و تا بوده و در اشکوب درختچهای، شیرخشت، راناس، تنگرس، نسترن و زرشک دیده میشوند. توده دارای ساختار ناهمسال نامنظم بوده است. همچنین تجدید حیات توده در بخش انبوه ۷ برابر بیش از بخش تنک است. شادابی و سلامت توده با رتبه دهی به ۷ گونه اصلی، مورد بررسی قرار گرفت.
الوانینژاد (۱۳۸۷)، در مطالعه خود جهت بررسی عوامل مؤثر بر پراکنش گونه بادام کوهی[۴] در دو منطقه مختلف استان فارس دریافت که عامل جهت جغرافیایی نقش مهمی در پراکنش گونه بادام کوهی ایفا می کند به طوریکه این گونه بیشتر در جهتهای جنوبی، شرقی و جنوب شرقی که آفتابگیر هستند ظاهر می شود. در منطقه دشت موک بیشترین پراکنش مربوط به ارتفاع ۲۱۵۰-۱۹۰۰ متر و در منطقه دربک ۱۸۷۰-۱۶۰۰ میباشد. همچنین ایشان بیان کردند که از لحاظ آب و هوایی رویشگاههای بادام اغلب در مناطق نیمه خشک، مدیترانه ای گرم و خشک حتی مناطق مرطوب و خشک میتوانند مشاهده شوند.
سالاریان و همکاران (۱۳۸۷)، در بررسی نیاز رویشگاهی گونه بادامک در جنگلهای زاگرس (استان چهارمحال و بختیاری) به این نتیجه رسیدند که جهت جغرافیایی عامل بسیار مهمی در پراکنش بادامک میباشد، به طوری که میانگین ارتفاع، تعداد جست، قطر یقه، قطر تاج و درصد تاج پوشش این گونه در جهت جنوبی بیشتر از جهت شمالی بوده است. همچنین طبقه ارتفاعی ۱۸۰۰ تا ۱۹۰۰ متر از سطح دریا بهترینمحدوده رویشی برای گونه بادامک در منطقه مورد مطالعه در استان چهارمحال و بختیاری است.
سهرابی و همکاران (۱۳۸۷) مطالعهای تحت عنوان بررسی خصوصیات رویشگاهی و جنگلشناسی توده لرگ در استان لرستان انجام دادند. در بررسی بهعمل آمده مشخص شد که شرایط اقلیمی رویشگاه لرگ در شولآباد نیمهمرطوب سرد و محل استقرار این توده تراس کوچک رودخانهای با بافت خاک لومی رسی میباشد که به مرور زمان در اثر تهنشینی رسوبات آن به وجود آمده است. درختان در حاشیه رودخانه دائمی مستقر شدهاند و سنگ بستر آن دارای سازند آهکی است. حداقل و حداکثر قطر درختان لرگ به ترتیب ۲ و ۱۲۸ سانتیمتر، میانگین رویش قطری سالانه درختان این توده برابر با ۸/۳ میلیمتر و موجودی سرپا در توده مورد مطالعه برابر ۵/۳۸۹ سیلو در هکتار تعیین شد. حداکثر و حداقل ارتفاع درختان لرگ در رویشگاه به ترتیب ۲۸ و ۳/۲ متر برآورد شد.
مهدیفر و ثاقب طالبی (۱۳۸۵)، مطالعهای با عنوان بررسی مشخصات کمی کیفی و خصوصیات رویشگاهی دارمازو[۵] به منظور شناخت خصوصیات رویشگاهی گونه دارمازو انجام دادند. نتایج حاصل نشان میدهد که مساحت رویشگاه این گونه در منطقه ۵۷۵۱ هکتار بوده. پراکنش آن از ارتفاع ۱۲۰۰ تا ۲۴۰۰ متر از سطح دریا میباشد که در محدوده ارتفاعی ۱۲۰۰ تا ۲۰۰۰ متر از سطح دریا منطقه مورد مطالعه تشکیل تیپ داده و از ۲۰۰۰ تا ۲۴۰۰ متر به صورت پراکنده در منطقه حضور دارد. بافت خاک رویشگاه مورد مطالعه متوسط (لومی)، نسبتاً سنگین (لومی رسی) تا سنگین (رسی) میباشد و اسیدیته آنها از ۴/۷ تا ۸ متغیر است که نشان دهندهی آهکی بودن این خاکهامیباشد. ماده آلی در خاک نسبتاً خوب است. در مجموع جهتهای شمالی و فرمهای دره و دامنه در محدوده ارتفاعی ۱۲۰۰ تا ۱۶۰۰ متر بالاتر از سطح دریا رویشگاههای مناسبی از نظر خصوصیات کمی و کیفی درختان دارمازو هستند. از نظر خصوصیات کیفی نیز مشخص شد که بهترینوضعیت شاخه دهی (درختان بدون شاخه) در فرم دامنه (۶/۷۴ %) و در طبقه ارتفاعی ۱۲۰۰تا ۱۶۰۰ متر (۷/۷۳ %) قرار دارند.
رحمانی و همکاران (۱۳۸۲)، اثر تنش شوری بر رشد دو گونه وحشی و دو ژنوتیپ از گونه اهلی بادام را مورد مطالعه قرار دادند و دریافتند که طول و قطر نهالها، وزن خشک برگ، ساقه و ریشه با افزایش شوری کاهش پیدا نمود. اثر شوری با سوختگی حاشیه برگ آغاز شده، بعد به داخل برگ توسعه یافته و در نهایت خشکی برگ و ریزش آنها را به دنبال داشت. غلظت بیش از ۱۲۰۰ میلیگرم در لیتر نمک در ابتدای رشد، سبب آسیب جدی و کاهش شدید رشد شده و در نهایت خشکی تمام ژنوتیپها را به دنبال داشت. در غلظت پایین نمک، بادامهای اهلی رشد بیشتری نسبت به ژنوتیپهای وحشی داشته، ولی در غلظت ۱۲۰۰ میلیگرم در لیتر نمک، بادام لیسیوئیدس نسبت به ژنوتیپهای اهلی بادام رشد بیشتری نشان داد.
ایران نژاد پاریزی (۱۳۷۴)، در بررسی اکولوژیکی جوامع گیاهی گونههای طبیعی بادام در استان کرمان، مشخص کرد که گونه بادام کوهی بیشترین پراکنش را در استان کرمان داشته است. این گونه در اغلب مناطق کوهستانی و تپه ماهوری این استان، با درجات انبوهی و فرم حیاتی مختلف دیده می شود.
۲-۱-۲- بررسی پژوهشهای انجام شده در خارج از کشور
رئوستا و دیگران[۶] (۲۰۱۳) در برآورد میزان ترسیب کربن گونه بادامک (Amygdalus scoparia) به این نتیجه رسیدند که ارزش اقتصادی ترسیب کربن این گونه در هر هکتار ۸۷۱/۱۲ دلار امریکا میباشد و با توجه به ارزش اقتصادی این گونه از لحاظ حفاظت آب و خاک آن را برای پروژههای جنگلکاری در مناطق خشک و نیمه خشک پیشنهاد کردند.
دوگان و دیگران[۷] (۲۰۱۱) طی تحقیقی به مطالعه تعیین بعضی از خصوصیات اکولوژیکی و اهمیت اقتصادی گونه پنج انگشت با نام علمی Vitex agnus-castus که یک گونه مدیترانهای است و از گونههای همراه درختچه مورد میباشد، پرداختند. نتایج آنها نشان داد که این گونه در منطقه مورد مطالعه (ترکیه) در خاکهای با بافت لومی و کمی قلیایی رشد می کند و مناطق با درصد کربنات کلسیم پائین، میزان مواد آلی بالا و خاکهای غنی از نیتروژن و فسفات را ترجیح میدهد.
آرخی و دیگران[۸] (۲۰۱۰) در مطالعه خود گزارش کردند که ارتفاع از سطح دریا بر پراکنش گونه Amygdalus orientalis تأثیر گذار است.
گورتاپه و دیگران[۹] (۲۰۰۶) گسترشگاه و مناطق اکولوژیک ۱۱ گونه بادام را مورد مطالعه قرار دادند و نشان دادند که جنس بادام در مناطق بین ۷/۳۹ و ۳۶ درجه عرض جغرافیایی و بیشتر در دامنههای ارتفاعی ۱۱۰۰ تا ۲۳۰۰ متر از سطح دریا با خاک با بافت سبک و متوسط رشد می کند و بر اثر بهره برداری غیر اصولی، این جنس در معرض خطر قرار گرفته است.
خِرسات و دیگران[۱۰] (۲۰۰۶) بیان کردند که مقدار شوری بر مشخصههای کمی و کیفی بادامک تأثیر منفی داشته است که احتمالاً افزایش آن موجب افزایش خشکی محیط، افزایش فشار اسمزی محلول خاک، سمیت یونها، عدم امکان جذب آب از سوی ریشهی گیاه و اختلال در جذب برخی از عناصر غذایی میشود.
بادانو و دیگران[۱۱] (۲۰۰۵) در تحقیق خود در ارتباط با بررسی تأثیر جهت دامنه بر روی الگوی پراکنش گونه بادام، نتیجه گرفتند که عوامل رویشی این گونه در جهت جنوبی وضعیت مناسبتری نسبت به جهت شمالی دارد.
فلامینی و دیگران[۱۲] (۲۰۰۴) طی مطالعهای بیان کردند که رشد و عملکرد درختچههای مورد در اکوسیستمها تحت تأثیر عوامل مختلفی نظیر نوع گونه، اقلیم منطقه، نوع خاک، ارتفاع از سطح دریا و موقعیت جغرافیایی میباشد. ویژگیهای مختلف خاک بر چگونگی رشد و نمو و نیز بر میزان مواد مؤثره این گونه تأثیر دارند. هر یک از این عوامل میتوانند تأثیر به سزایی بر کمیت و کیفیت محصول گیاهان داشته باشند.
اسمیت[۱۳] (۱۹۹۶) در پژوهش خود بیان می کند هر رویشگاهی که تنوع زیستی بیشتری داشته باشد، پایداری اکولوژیکی و حاصلخیزی بیشتری را خواهد داشت و یک اکوسیستم پایدار و پویا خواهد بود. و از بین مهمترین عوامل تأثیرگذار بر تنوع یک رویشگاه میتوان به عوامل مختلف خاکی و فیزیوگرافی اشاره کرد.
بروایس و زوهاری[۱۴] (۱۹۹۵) در تحقیقی بر روی ۲۶ گونه مختلف بادام، ارتفاع از سطح دریا را به عنوان عامل محدودکننده پراکنش گونههای بادام معرفی کردند.
دنیسوف[۱۵] (۱۹۸۲) در بررسی پراکنش و تغییر پذیری بادامهای وحشی در کشور آذربایجان بیان کرد که ارتفاع از سطح دریا به عنوان عامل محدود کننده در پراکنش این گونه ها می تواند مد نظر قرار گیرد و دو فرم بوتهای در دامنه زانگ زوار[۱۶] در آذربایجان گزارش شده است که برای برنامههای اصلاح نژاد میتوان از آنها استفاده کرد.
آلبرجینا[۱۷] (۱۹۷۸) در مطالعهای که در قسمت جنوب غربی سیسیل ایتالیا بر روی گونه بادام Amygdalus Webbii داشت، بیان می کند که این گونه بر روی انواع خاکهای آهکی تا آتشفشانی رشد نموده و از نظر ارتفاعی در ارتفاع ۹۰۰ متر از سطح دریا پراکنش دارد.
فصل سوم
مواد و روشها
۳-۱- مواد و روشها
۳-۱-۱- مواد
۳-۱-۱-۱- رویشگاه زاگرس
رویشگاه زاگرس بخش وسیعی از رشته کوه زاگرس را شامل میشود که از شمالغربی کشور یعنی شهرستان پیرانشهر در آذربایجان غربی شروع و تا حوالی شهرستان فیروزآباد در فارس امتداد مییابد و محدوده ای به طول ۱۳۰۰ و عرض متوسط ۲۰۰ کیلومتر را میپوشاند. جنگلهای زاگرس که تحت عنوان جنگلهای نیمه خشک طبقهبندی شدند، با وسعت ۵ میلیون هکتار، ۴۰% کل جنگلهای ایران را به خود اختصاص دادهاند. این منطقه بیشترین تأثیر را در تامین آب، حفظ خاک، تعدیل آب و هوا و تعدیل اقتصادی و اجتماعی در کل کشور دارد. از مهمترین گونههای درختی و درختچهای حوزه زاگرس میتوان به گونههایی از قبیل بلوط ایرانی، مازودار، ویول، کیکم، بنه، کلخونک، بادامک، داغداغان، دافنه، ارس و گلابی اشاره نمود.
۳-۱-۱-۲- زیست بوم استان ایلام
استان ایلام با حوضه جغرافیایی و سیاسی به ابعاد ۲۰۱۵۰ کیلومتر مربع، حدود ۲/۱ درصد از مساحت کشور را تشکیل داده است (شکل ۳-۱). این استان در غرب رشته کوههای زاگرس بین ۴۵۴۰ تا ۴۸۰۳ طول شرقی و ۳۲۰۳ تا ۳۴۰۲ عرض شمالی قرار گرفته است. شهر ایلام (مرکز استان) در قسمت شمالی استان و در فاصله ۷۴۵ کیلومتری جنوب غربی تهران واقع شده است. این استان از جنوب به استان خوزستان و کشور عراق، از شرق با استان لرستان، از شمال و شمال غرب با استان کرمانشاه همسایه بوده و از سمت غرب دارای ۴۲۵ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق است. حدود طبیعی این استان ۲۲۰ کیلومتر طول و حدود ۱۰۰ کیلومتر عرض دارد و از شمال به کوه قلاجه تا رود سیمره در شرق و از جنوب به رودخانه دویرج و از غرب به کشور عراق توسط سلسه جبال حمرین محدود شده است (سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح ۱۳۸۶).
۳-۱-۱-۳- منطقه مورد مطالعه
منطقه مورد مطالعه بنام ذخیرهگاه بادام کلم در شهرستان بدره و در استان ایلام واقع شده و در تقسیم بندی کلی هیدرولوژی استان جزء حوزه آبریز سیمره میباشد. عرصه طرح ذخیرهگاه بادام کلم به مساحت ۶۴/۶۳ هکتار در استان ایلام، شهرستان دره شهر، بخش بدره، دهستان دوستان و در غرب روستای کلم قرار گرفته و در محدوده جغرافیایی ۳۳ درجه، ۲۲ دقیقه و ۴۱ ثانیه تا ۳۳ درجه، ۲۳دقیقه و ۳۳ ثانیه عرض شمالی و ۴۶ درجه، ۵۳ دقیقه و۴ ثانیه تا ۴۶درجه، ۵۵ دقیقه و ۱۱ثانیه شرقی در استان ایلام واقع شده است (شکل ۳-۱). نوع گونههای جنگلی همراه در این رویشگاه شامل بادامک، زالزالک، بنه، بلوط ایرانی و انواع گونههای علفی یکساله و چند ساله شامل: انواع گون، جو دوسر – گلرنگ زرد- گوش بره – مریم نخودی-چچم – هندوانه ابوجهل و … میباشد.
گونه اصلی و حفاظتی در این ذخیرهگاه بادام کوهی (Amygdalus arabica) میباشد که دارای وضعیت ساختاری نسبتاٌ ناهمسال میباشد و زادآوری در این گونه به خوبی مشاهده می شود. حداقل و حداکثر ارتفاع از سطح دریا به ترتیب ۹۰۰ و ۱۲۰۰ متر میباشد. در حاشیه ذخیرهگاه دو روستای کلم بالا و پایین وجود دارد که سامان عرفی دامداران این دو روستا میباشد. با توجه به مشکلات اجتماعی و تقسیمات عرفی برخی تخلفات و تجاوز به عرصه در سالهای ابتدایی وجود داشت که به مرور مرتفع گردید.
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-08-03] [ 10:52:00 ق.ظ ]
|