تحقیقات انجام شده درباره ارائهی یک روش تحلیلی جدید برای تعیین رفتار پیهای سطحی مستقر ... |
![]() |
(۳‑۳۷)
(۳‑۳۸)
انعکاس و انکسار موج در ناپیوستگی مصالح در یک مخروط
بعد از تشکیل و معرفی ساختار مخروط اولیهی موج حاصل از وارد آمدن نیروی خارجی به پی سطحی، نوبت به بررسی چگونگی انتشار این موج در عمق و در مواجهه با ناپیوستگیها و شرایط لایهای خاک میباشد. هنگامی که موج برخوردی منتشر شده در مخروط اولیه با ناپیوستگی روبرو میگردد، یک موج انعکاسیافته و موج دیگری در حالت انکساریافته ایجاد میشود که هر کدام در مخروط جدید خود و به سمت خارج از منبع آشفتگی منتشر میشوند.
ضریب انعکاس
در لحظهی برخورد موج ورودی از محل دیسک به فصل مشترک لایهها، بخشی از موج مذکور با ضریببهسمت بالا منعکس میگردد. ضریب انعکاس بهصورت نسبت موج انعکاسیافته به موج برخوردی تعریف میشود که به خصوصیات دو مصالح موجود در سطح مشترک و فرکانس موج بستگی دارد [۲].
(۳‑۳۹)
برای یک دیسک سطحی واقع بر لایهی مستقر بر محیط نیمهبینهایت خاک، انتشار موج در مخروطهای اولیه، انعکاسیافته و انکساریافته در شکل ۳-۹-الف نشان داده شده است.
مخروط اولیه با راس ۱ ودامنهی f(ω) ، مخروط انکساریافته با راس۲ و مخروط انعکاسیافته با راس ۳ مشخص شده است. اعمال سازگاری تغییرمکانها و تعادل دیسک در سطح مشترک، مستلزم آن است که یک موج انکساریافته با دامنهی h(ω) با انتشار به سمت پایین در مصالح دوم و یک موج انعکاسیافته با دامنهی g(ω) با انتشار به سمت بالا در مصالح اول ایجاد شود.
دامنهی تغییر مکان برای موج منتشر شده در مخروط، به فاصلهی Z از مبدا محور که از راس مخروط در نظر گرفته میشود، بهصورت زیر میباشد:
(۳‑۴۰)
شکل ۳‑۹: انتشار موج در مخروطها. الف)موج برخوردی به سطح مشترک ؛ب)موج انکساریافته؛پ) موج انعکاسیافته [۴۸]
در نتیجه برای دامنهی تغییرمکان، برای موج برخوردی در فاصلهی d از دیسک اولیه و روی سطح مشترک موج برخوردی f بهصورت زیر بهدست میآید:
(۳‑۴۱)
، بهعنوان شرایط مرزی در ارتفاع ، می باشد. سطح مشترک با ناپیوستگی در مصالح را میتوان با یک دیسک مجازی به شعاعr، مدلسازی نمود، با توجه به روابط هندسی میتوان داشت:
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-08-03] [ 12:46:00 ب.ظ ]
|