طرح های پژوهشی انجام شده با موضوع بررسی عملکرد حرارتی ساختمان های خاک پناه- فایل ۲۴ |
![]() |
(ASHRAE, 2008)
ضریب نفوذ گرمایی α (رابطه ۲)
رطوبت کم برابر
۵%
۱
رسی
۱۲۸۵
۰.۵
۰.۰۳۶
۲
ماسه ای
۱۲۸۵
۰.۹
۰.۰۶۴
۳
شنی
۱۹۲۵
۳.۸
۰.۱۲۶
۴
رسی و سیلیسی*
۱۸۰۰
۲.۹۳
۰.۱۵
نمودار ۱۶-میزان مصرف انرژی کلی در چهار نمونه خاک با ضریب پخشندگی متفاوت(α)
نمودار ۱۶ میزان تفاوت مصرف انرژی کلی را در اعماق مختلف برای خاکهای با جنس متفاوت نشان میدهد. همانطور که مشاهده میگردد آهنگ تغییر میزان مصرف انرژی در اعماق مختلف و برای خاکهای مختلف تقریبا برابر است. این موضوع گواه این مطلب است که روند تغییر میزان مصرف انرژی برای هر چهار نمونه خاکی برابر است و در عمق واحدی به شرایط بهینه میرسند. بر طبق این موضوع، اینطور میتوان نتیجه گیری کرد که با پهنه بندی متفاوت خاک در سطح شهر عمق بهینه تفاوتی نمیکند. اما موضوع مهمتری که دستاورد این آزمایش است، این است که به دلیل تفاوت ضریب پخشندگی خاک، میزان تفاوت مصرف انرژی هر نمونه خاکی، چشمگیر است. به طوری که بین دو نمونه با ضریب پخشندگی ۰.۱۵ و ۰.۰۳۶ حدود Kwh/m245 اختلاف مصرف اانرژی کلی وجود دارد.
بر طبق گزارشات آزمایشگاه فنی مکانیک خاک یزد و داده های آب و هوایی، نمونه خاک شماره ۴ با ضریب پخشندگی ۰.۱۵ گسترهی بیشتری از سطح شهر را تحت پوشش قرار میدهد. بنابراین جهت اجماع نتایج و ثابت کردن شرایط پیش فرض تحقیق، این نمونه جهت انجام آزمایشات بعدی انتخاب میگردد.
۴-۸-۲- تاثیر کاربریها بر عملکرد حرارتی
پس از بررسی تاثیرگونه های مختلف خاک بر وضعیت حرارتی نمونه خاک پناه، نمونه خاک شماره ۴ به عنوان فراوانترین گونه خاک که همچنین تطابق بیشتری با اطلاعات خاکی داده آب و هوای شهر یزد دارد انتخاب گردید. این تصمیم از آن جهت حائز اهمیت است که جهت مطالعه مدون و جامع این تحقیق، نیاز به فرض کردن شرایط شبیه سازی ثابت است. لذا از این به بعد در این پژوهش از اطلاعات نمونه خاک شماره ۴ استفاده گردید.
از جمله مسائل مهمی که دررابطه با ساختمان های خاک پناه مطرح میگردد، کاربری های مختلفی است که به این سبک ساختمانی بر پا میگردند. درایران نمونه های کاربری مختلفی به صورت زیرزمینی از گذشته تا کنون وجود داشته است. علاوه بر خانههاکه با فراوانی زیاد در سرتاسر ایران از این روش بهره گرفته اند، نمونههایی چون مسجد[۴۳] و مدرسه[۴۴] نیز وجود دارند. کاربریهای مختلف از لحاظ حرارتی، رفتار متفاوتی را نشان می دهند. ساختمان های مذهبی در فواصل زمانی زیاد در طول روز از جمعیت زیادی پر و خالی میشوند. ادارات با تجهیزات الکتریکی زیاد در اوقات محدودی از روز فعالیت می کنند. مدارس در زمانهای پیوسته و خاصی از جمعیت دانش آموزان مملو میگردند و خانهی مسکونی با تجهیزات متفاوت، در طول شبانه روز توسط خانواده به طور پیوسته مورد استفاده قرار میگیرد. به این ترتیب کاربری های متفاوت میزان دریافت داخلی[۴۵] متفاوتی نیز در طول روز دارند. علاوه بر آن زمان استفادهی کاربران که نیاز سرمایشی و گرمایشی متفاوتی در طول روز را درپی دارد، نیز تفاوت دارد.
بنا به اقتضای اولویت نیازهای شهر یزد (مسکونی، آموزشی، اداری ومذهبی) و با توجه به حجم زیر بنای نمونه مورد مطالعه (۴۸ *۲.۷ متر مکعب) تنها این ۴ کاربری با ایده معماری خاک پناه سازگار میباشند. اما مطالعه گونه های دیگر[۴۶] نیازمند در نظر گرفتن پارامترهای دیگری نظیر تهویه، دودکش های عظیم وهمچنین ابعاد فضایی بزرگتر میباشد که با فرضیات اولیه نمونه مورد مطالعه (جهت مقایسه در شرایط یکسان) تطابق ندارد. باشبیه سازی مدل مورد مطالعه در شرایط اقلیمی یکسان، و برای کاربری های مختلف شرایط متفاوتی از لحاظ حرارتی پیش بینی می شود (نمودار۱۷).
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-08-03] [ 10:49:00 ق.ظ ]
|